Де відпочивати взимку?

Чомусь досі широко поширена думка, ніби влітку відпочивати краще, ніж взимку. Звичайно, при виборі місця і часу відпочинку необхідно враховувати і вік, і ступінь загартованості, і наявність хронічних захворювань. Але треба знати, що клімат не просто якась нейтральна середи, але і цілком самостійний потужний цілющий фактор. Кліматотерапія - один з ефективних методів загартовування та профілактики, навіть лікування деяких захворювань. Кожен сезон може бути по-своєму корисним людині. Але особливо сприятливі і для відпочинку, і для лікування курортного зимові місяці.

Справа в тому що взимку погода зазвичай так само стійка, як влітку. І переїзд, скажімо, в грудні - лютому на курорт в інший кліматичний пояс не викликає змін а сезонної ритміки фізіологічних функцій організму ні під час перебування на курорті, ні після повернення додому, оскільки в ці місяці майже на всій території країни вже встановився зимовий сезон . А це важливо для здоров'я.

Адже переїзд на курорти, розташовані в інших ландшафтно-кліматичних регіонах (наприклад. з середньої смуги на південь), в перехідні сезони, особливо восени, супроводжується порушенням звичного для людини сезонного ритму. З умов осені, початку зими він без попередньої адаптації потрапляє в погодні умови літа, що тягне за собою, як правило, розузгодженість основних фізіологічних функцій організму не тільки в період акліматизації на курорті, але і після повернення (з літа в зиму) в звичні умови постійного місця проживання.

На користь відпочинку взимку говорить ще один вагомий факт. Як показала дослідження останніх років взимку абсолютну кількість кисню в повітрі в середньому на 10 - 15% більше, ніж влітку (в Москві, наприклад, відповідно 300 - 320 і 250 - 270 г/м3). Вот. чому зимовий сезон року зі стійким сніговим покривом, помірно морозною погодою і підвищеним вмістом кисню в повітрі сприятливий для проведення активної аеротерапії в поєднанні з фізичними вправами і спортом на свіжому повітрі. Корисно знати, що взимку дуже значна різниця кількості кисню а атмосфері та повітрі закритих приміщень, при температурі повітря в приміщенні 18 ° ця різниця в середньому становить 10%, і вона інтенсивно зростає з підвищенням температури повітря в приміщенні. Тому прогулянки взимку - один з ефективних видів природної кисневої терапії.

Вибираючи місце для відпочинку в іншій кліматичній зоні, необхідно враховувати і ту обставину, що фактична тривалість зими в різних регіонах країни не завжди збігається з її календарними термінами - грудень - лютий. На території країн СНД тривалість зими коливається від 10 до 34 тижнів. У тундрі вона починається в перших числах жовтня, на узбережжі Чорного моря - у першій декаді грудня, В Магадані зима триває 5 місяців, у Владивостоці та Москві - 4.5 місяці. Найменша тривалість зими (2-2,5 місяці) у південних регіонах країни: на Південному березі Криму, узбережжя Чорного, Каспійського, Азовського морів, на Україні, в Білорусії.

Прийнято вважати, що розпал зими припадає на січень. Але на узбережжі Балтійського моря, наприклад, найбільш холодний місяць - лютий. Саме тепле місце взимку в нашій країні - Гагри. Середня місячна температура повітря а січні тут сягає плюс 7 градусів.

Звичайно, не один тільки температура повітря характеризує особливості зими. Велике значення мають частота і кількість опадів (снігу, а в деяких районах дощу), а також сила і напрям вітру. Добре відомо, наприклад, що низька температура повітря в Сибіру завдяки безветрия і низької вологості (сухий мороз) переноситься значно легше, ніж менш сильні морози, скажімо, в оренбурзьких степах, де часто бувають вітри, або вологі холоду в прибережних районах Чорного, Азовського морів , де можуть бути повернення тепла з сльотою, часто змінюються напрям і швидкість вітру. Така нестійкість погоди особливо несприятлива для страждаючих захворюваннями органів дихання та опорно-рухового апарату запального характеру.

У районах від Талліна до Клайпеди нерідкі шторми; сильні вітри в цю пору бувають в Одесі. Феодосії. Анапі. У Новоросійську і на ділянці Махачкала - Баку холодні бору і норд дмуть досить часто.

На території країни на північ від 43 ° північної широти, як правило, спостерігається дефіцит ультрафіолетової радіації, що, безумовно, негативно впливає на загальний стан організму і перебіг низки захворювань. Тривалість періоду ультрафіолетової недостатності в атмосфері в різних регіонах країни коливається від 1 до 5 - 6 місяців на рік. Взимку повсюдно значно коротшає тривалість світлового дня, а в районах на північ від 70 ° північної широти настає полярна ніч.

Сприятливі метеорологічні умови для відпочинку і цей сезон на Ризькому взморье, де стоїть стійка, як правило, безвітряна погода. Стабільний погодний режим взимку у західних та південних районах європейської території країни, на півдні Середньої Азії (на ділянці від Каспійського до Аральського моря), на Закарпатті, Закавказзя, у Ростовській області, а також у Східному Сибірі і Забайкаллі, де завдяки пануванню потужного сибірського антициклону тримаються сухі морози.

Куди ж поїхати відпочивати взимку?

На Кавказьких Мінеральних Водах, на курортах Ризького узмор'я, кліматичних курортах Карельського перешийка сприятливі кліматичні умови поєднуються з бальнеолікування природними мінеральними водами. Найбільш оптимальні кліматичні умови для відпочинку та лікування спостерігаються в низько і середньогірських районах Середньої Азії, Кавказу, Карпат, В цих районах навіть взимку в атмосфері присутні біологічно активні ультрафіолетові промені. А в горах інтеісіеность ультрафіолетових променів у січні майже в чотири рази вище ніж у середній смузі на рівнині.

Умови для лікування і загартовування в сполученні з різними видами рухової активності на відкритому повітрі в горах ідеальні. Поєднання помірної гіпоксії на тлі прохолодного повітря з низькою вологістю і підвищеною концентрацією легких аероіонів є оптимальним природним тренінгом для основних життєво важливих фізіологічних систем організму: дихальної, серцево-судинної, нервової.

Помилкова думка, що лікування та відпочинок ефективні тільки на південних курортах країни. Його прихильники забувають, що в нашій країні в будь-якому регіоні своєрідна, неповторна природа, унікальні мінеральні джерела: узбережжі Оки, ліси Білорусії. Урал, Сибір, Далекий Схід, центральні області, середньоазіатські республіки. Тут створені завоювали добру славу оздоровниці. Назвемо деякі з них. Це "Стара Русса" в Новгородській області, "Хилово" у Псковській області, "Сергієвський мінеральні води" в Куйбишевської області, "Марціальні води" в Карелії. У Сибіру славиться курорт "дарасун" (Читинська область). На курорті "Липецьк" ще за Петра I були відкриті так звані «бадерскіе лазні».

Заслужено популярні курорти Іссик-Куля. П. П. Семенов-Тян-шанська порівнював озеро Іссик-Куль з дорогоцінним аквамарином у срібній оправі засніжених хребтів. Тут прекрасні кліматичні умови для відпочинку та лікування в усі сезони року: неповторне поєднання гірського і морського повітря, велика кількість сонця, лікувальна грязь, мінеральні джерела.

На закінчення мені хотілося б нагадати, що відмінно відпочити, зміцнити здоров'я під час відпустки можна і не від'їжджаючи далеко від дому. поза межами міста, в парках. Адже спокій, тиша, правильний режим дня, рухова активність на свіжому повітрі - найкращі і найвірніші цілителі. А взимку до них додадуться ще й бадьорить морозець, білий сніг і чисте повітря.

Комментариев нет:

Отправить комментарий